Ще има забавяне с лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у

...
Ще има забавяне с лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у
Коментари Харесай

Близо месец ще се забавят акциите на първия ни медицински хеликоптер

Ще има закъснение с лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у нас, съобщава Нова телевизия.

Един месец се оказа прекомерно къс период за задачата.

От Министерството на превоза обясниха това с по-късното идване на въздушната кола за спешна помощ. Здравният министър Христо Хинков обаче твърди, че повода е техническа.

Той уточни, че има някои спомагателни механически проблеми в хеликоптера и той би трябвало да бъде оборудван. Дребни неща са, само че той би трябвало да бъде изцяло кадърен, означи Хинков.

За механически проблем с първия ни медицински хеликоптер загатна и транспортният министър през вчерашния ден, само че в минало време. " Това е приемно-предавателен протокол, при който са установени дефекти, които естествено, че са отстранени все още ", разяснява Георги Гвоздейков.

По този метод към днешна дата макар че хеликоптерът има българска регистрация, чака до седмица да бъде доказана летателната му валидност. След приемането на лиценз всеки от шестимата водачи би трябвало да премине образование от още 10 летателни часа в нашето небе. Това отсрочва периода за избавителните акции по въздух за края на март.

Директорът на Центъра за незабавна здравна помощ по въздух доктор Георги Деянов увери, че има подготвеност с обезпечен медицински екип и база с всичко належащо за връзката на медицинския екип.

След завършването на всички процедури именно Центърът за незабавна помощ по въздух ще е точката на съгласуваност на действие при всяка евентуална акция в бъдеще.

" Сигналът идва в 112, оттова най-близкото ЦСМП изпраща екип, този екип преценя какво е положението на потърпевшите, къде е най-близката болница, дали тя може да обезпечи съответното лекуване на потърпевшия пациент и в случай че е на по-далечно разстояние и не може - се свързват незабавно с нас ", посочи процедурата доктор Деянов.

Ръководителят на Координационната централа към ЦСМПВ доктор Диян Ганев пък уточни, че четирима диспечери ще правят връзката с авиационния оператор.

Този екшън проект ще се задейства, в случай че превозването на потърпевшия до най-близката болница ще отнеме повече от 30 минути, когато положението му изисква по-високо равнище на здравна грижа по отношение на наличното наоколо, а също и при положение на всеобщи произшествия.

Над 100 лекари и медицински сестри са в очакване незабавната помощ по въздух да проработи.

" За един сериозен пациент този златен времеви период може да бъде два часа, за различен може да бъде 45 минути ", съобщи Вера Иванова, анестезиолог-реаниматор в СБАЛАГ " Майчин дом ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР